Varbergs fästning

  1. Home
  2. »
  3. Sverige
  4. »
  5. Halland
  6. »
  7. Varberg
  8. »
  9. Varbergs fästning

Välkommen till Hallands kulturhistoriska museum. I juni 2014 avslutade Statens fastighetsverk (SFV) en stor renovering av museet som nu har fina, ljusa och tillgänglighetsanpassade lokaler.

"10-årig norsk prinsessa gifter sig och flyttar till borg i norra Halland". Så kunde rubriken i en skvallertidning ha sett ut på 1300-talet. Det var den norska prinsessan Ingeborg Håkonsdotter som giftes bort med den svenske hertigen Erik Magnusson. De bodde bland annat i Varbergs borg som snart byggdes om till kungligt slott.

I slutet av 1500-talet härjades landet av krig. Halland tillhörde ömsom Sverige och ömsom Danmark. Slottets försvarskonstruktion visade sig vara för svag så danskarna började bygga om den till en fästning. 1618 stod Varbergs fästning klar med vallgravar och bastioner. Fästningen ansågs då vara ett av Europas modernaste försvarsverk. Den fick aldrig en chans att visa vad den gick för. Vid freden i Brömsebro 1645 beslöts att Halland skulle tillhöra Sverige och sedan dess har ingen anfallit fästningen.

Under 1600-, 1700- och 1800-talen användes delar av fästningen till förvaring av fångar. Sedan 1931, när den siste fången lämnade, har Varbergs fästning förvandlats från en ruskig gammal byggnad till en vacker kultur- och utsiktsplats med museum, vandrarhem och restauranger.

I dag finns Hallands Kulturhistoriska Museum i fästningen med bland annat utställningen om den medeltida Bockstensmannen. Museet anordnar också guidade visningar av fästningen. På medeltidsdagarna i juli sjuder hela fästningsområdet av medeltida myller när riddare och repslagare, bågskyttar och många andra samlas för att delta i marknadslivet.

Information
Fästningen, Varberg, Sverige

Send message to listing owner

Send message to moderator